نمک شمس

خواص نمک چیست ؟

همه نمک‌ها ویژگی‌های مشترکی دارند. برخی از این ویژگی‌ها که در بیشتر نمک‌ها وجود دارد عبارتند از:

رنگ نمک

نمک‌ها به شکل جامد، معمولاً شفاف یا بی‌رنگ هستند. در بسیاری از نمک‌ها شفافیت یا کدری به اندازه تک‌بلورهایِ ترکیب مرتبط است. به دلیل بازتاب نور از کریستالیت (Crystallite)، بلورهای بزرگ معمولاً شفاف و دانه‌های پودر یا پلی‌کریستالی کدر هستند. نمک‌ها رنگ‌های گوناگونی دارند که برخی در زیر آورده شده‌اند.

نمکفرمولرنگ
سدیم کروماتNa2CrO4𝑁𝑎2𝐶𝑟𝑂4زرد
پتاسیم دی‌کروماتK2Cr2O7𝐾2𝐶𝑟2𝑂7نارنجی
کبالت(II) نیتراتCo(NO3)2(H2O)6𝐶𝑜(𝑁𝑂3)2(𝐻2𝑂)6قرمز
مس(II) سولفاتCuSO4.5H2O𝐶𝑢𝑆𝑂4.5𝐻2𝑂آبی
پتاسیم پرمنگناتKMnO4𝐾𝑀𝑛𝑂4بنفش
نیکل(II) کلریدNiCl2(H2O)4𝑁𝑖𝐶𝑙2(𝐻2𝑂)4سبز
سدیم کلریدNaCl𝑁𝑎𝐶𝑙بی‌رنگ
منیزیم سولفات هفت آبهMgSO4.7H2O𝑀𝑔𝑆𝑂4.7𝐻2𝑂سفید

طعم و بوی نمک

نمک‌ها همچنین طعم و مزه‌های متفاوتی دارند و پنج مزه اصلی را شامل می‌شوند.

  • شور: سدیم کلرید
  • شیرین: سرب(II) استات Pb(C۲H۳O۲)۲𝑃𝑏(𝐶۲𝐻۳𝑂۲)۲
  • ترش: پتاسیم بی‌تارترات با فرمول Pb(KC۴H۵O۶)۲𝑃𝑏(𝐾𝐶۴𝐻۵𝑂۶)۲
  • تلخ: منیزیم سولفات
  • «اومامی» (Umami): مونوسدیم گلوتامات Pb(C۵H۸NO۴Na)۲𝑃𝑏(𝐶۵𝐻۸𝑁𝑂۴𝑁𝑎)۲

نمک‌های قوی که از واکنش اسید و بازهای قوی تشکیل می شوند و فراریت کمی دارند، ترکیبات بی‌بویی هستد. در مقابل نمک‌های ضعیف بو و رایحه دارند.

انحلال پذیری نمک ها

به‌طور معمول ترکیبات یونی انحلال‌پذیری بالایی در محلوهای آبی یا قطبی دارند. این ترکیبات پس از حل شدن، به آنیون و کاتیون‌های سازنده نمک تجزیه می‌شوند. میزان انحلال‌پذیری نمک‌ها توسط «انرژی شبکه» (Lattice Energy) و برهمکنش یون‌ها با حلال در بلورهای نمک مشخص می‌شود.

در زیر برخی از نمک‌ها که انحلال‌پذیری مشابهی دارند فهرست شده‌اند.

  • نمک‌های سدیم، پتاسیم و آمونیوم در آب حل می‌شوند. آمونیوم هگزاکلروپلاتینات با فرمول شیمیایی (NH۴)۲PtCl۶(𝑁𝐻۴)۲𝑃𝑡𝐶𝑙۶ و پتاسیم کبالتینیتریت با فرمول K۳[Co(NO۲)۶]𝐾۳[𝐶𝑜(𝑁𝑂۲)۶] جزو مواردی هستند که از این قاعده پیروی نمی‌کنند.
  • بسیاری از نیترات‌ها و سولفات‌ها به جز باریم سولفات، کلسیم سولفات (CaSO۴)(𝐶𝑎𝑆𝑂۴) و سرب(II) سولفات (PbSO۴)(𝑃𝑏𝑆𝑂۴)
  • کربنات‌های فلزی نامحلول هستند. سدیم کربنات، پتاسیم کربنات (K۲CO۳)(𝐾۲𝐶𝑂۳) و آمونیوم کربنات با فرمول شیمیایی (NH۴)۲CO۳(𝑁𝐻۴)۲𝐶𝑂۳ کربنات‌های فلزی محلول در آب هستند.

رسانایی نمک ها

نمک‌ها ترکیباتی نارسانا و عایق الکتریکی هستند. اما به صورت محلول و مذاب توانایی رسانایی الکتریسیته دارند و می‌توان از آن‌ها برای الکترولیت استفاده کرد.

نقطه ذوب چیست؟

نمک‌ها به دلیل ساختار بلوری و انرژی شبکه بالا نقطه ذوب بالایی دارند. نمک‌های مذاب انرژی شبکه پایینی دارند و در دمای اتاق به صورت مایع هستند.

نمک ها
رنگ‌های گوناگون نمک‌ها

نام گذاری نمک ها

مانند نام‌گذاری ترکیبات یونی، نمک‌ها به صورت زیر نام‌گذاری می‌شوند، اما معمولاً به نام کاتیون‌های سازنده شناخته می‌شوند.

نام کاتیون + نام آنیون

در جدول زیر برخی از کاتیون‌ها و آنیون‌های نمک‌ساز رایج فهرست شده‌اند.

کاتیون‌های نمک‌ساز
کاتیونیون
آمونیومNH+4𝑁𝐻4+
کلسیمCa2+𝐶𝑎2+
آهنFe2+𝐹𝑒2+ و Fe3+𝐹𝑒3+
منیزیمMg2+𝑀𝑔2+
پتاسیمK+𝐾+
پیریدینیمC5H5NH+𝐶5𝐻5𝑁𝐻+
سدیمNa+𝑁𝑎+
مسCu2+𝐶𝑢2+
آنیون‌های نمک‌ساز
آنیونیون
استاتCH3COO−𝐶𝐻3𝐶𝑂𝑂−
کربناتCO2−3𝐶𝑂32−
کلریدCl−𝐶𝑙−
سیانیدC≡N−𝐶≡𝑁−
فلوریدF−𝐹−
نیتریتNO−2𝑁𝑂2−
اکسیدO2−𝑂2−
فسفاتPO3−4𝑃𝑂43−
سولفاتSO2−4𝑆𝑂42−
نمک تصفیه شده بدون ید طبی (کیسه 20 کیلویی ) دارای استاندارد و مهر بهداشت خلوص 99/2  
تماس بگیرید
تومان
/5
ترکیبات : کلرور سدیم یدات پتاسیم مواد افزودنی فروسیانید پتاسیم ( % ۰.۰۰۰۵ ) میزان ید ۴۵ گاما حداقل میزان خلوص ۹۹/۲...
تماس بگیرید
تومان
/5
ترکیبات : کلرور سدیم یدات پتاسیم مواد افزودنی فروسیانید پتاسیم ( % ۰.۰۰۰۵ ) میزان ید ۴۵ گاما حداقل میزان خلوص ۹۹/۲...
تماس بگیرید
تومان
/5
نمک تصفیه شده ید دار ۲۰ کیلویی کاربرد ها:مصارف خوراکی خانوار،مصارف صنایع غذایی(صنایع گوشت،کنسروسازی،نانوایی ها،صنایع لبنی،صنایع سوسیس و کالباس و صنایع بیسکویت...
تماس بگیرید
تومان
/5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *